I am

We are what we make out of ourself. Our mind, our actions creates the life that's ment for us. Choose your path wisely. Money isn't necessarily the key to happiness, but the state of a mind can be.

Finally

Kategori: Diving Dreams

Äntligen är dem här.
Mamma, pappa och syster M anlände igår morse moed färjan från Koh Samui. Jag kände och känner fortfarande såklart så mycket glädje över att få träffa dem igen! Det är extremt underligt att ha dem här. Inte bara det att jag inte träffat dem de senaste 10 månaderna, utan just under omständigheterna. Jag har varit ifrån min familj i längre perioder tidigare då jag bodde i Norge men när jag väl träffat dem så har jag alltid åkt hem till Sverige. De har inte kommit till mig. Men nu är de här, på Koh Tao, i mitt paradis och i min vardag.
 
Syrran började med sin Padi Open Water kurs imorse och jag körde ett uppdateringsdyk tillsammans med mina föräldrar. De gjorde så bra ifrån sig allihopa även om de va ca 23 sedan min mamma och pappa dök. Lillasyster M hade inga problem heller, har bett min instruktör K att ta hand om henne, han är ju trots allt den som jag anser lärut bäst, även om M engelska är lite knackligt. Men inget gör det, det är bara att öva på!
 
Så imorgon eftermiddag blir första dyket med dem ut i havet, ska bli underbar! Syrran har med sig sin GoPro Hero 3 som vi ska ta med ut på dyket så några filmer blir det allt! 
 
 

The crew

Kategori: Diving Dreams

This is the wonderful people I get to work with everyday here in paradise.
 
Bilden är tagen från T;s snorkeltest. Hela gänget var samlat för att fira att han klarat sin Dive Master Träning och ta farväl eftersom han lämnade oss dagen efter för att åka vidare till Phuket. KVällen bjöd på grill nere vid piren, en massa Sangsom & Soda och självklart så avslutade jag, Q, T och D med lite kareoke och dans.
 
Me and T
 
En av mina finaste vänner här borta på Koh Tao och jag kommer att sakna honom så mycket! Hade man en dålig dag fanns han alltid där för att rycka upp en, han har alltid något positivt att säga om alla situationer och alla människor älskar honom.
 
Kom tillbaka snart min fina vän! 
 
 

Diving in Koh Tao

Kategori: Diving Dreams

 

Cold or just spoiled

Kategori: Diving Dreams

Nu när monsunperioden är på ingång så blir vattnet kallare. Inte sjö-i-Sverige-kallt men det kan gå ner till 25 - 26 grader vilket är kallt för att vara ett tropiskt land.
Under högsäsongen så var det runt 30 - 31 grader i vattnet så jag dök jag glatt i shorts och lykralinne, men nu är tempraturen ett par grader ner, 28 -  29 och jag fryser ihjäl! 
Mina kunder skrattar oftast glatt åt mig när jag drar på mig min långa våtdräkt och de dyker i shorts, de känner inte av kylan eftersom att detta är värme för dem. 
Jag tyckte självklart att det var supervarmt först när jag kom hit men efter att ha gjort mer än 250 dyk på fyra månader, så i snitt 2 dyk/dag, så har jag nog kylt ner min kropp rejält.
 
Jag vet inte om jag skrivit om detta förut men C, tjejen som jag gjorde min divemaster träning tillsammans med, säger alltid att jag blir mer och mer thi för var dag som går. Så fort det är lite vind ute är långbyxorna på och tjocktröjan medans turisterna fortfarande springer omkring i shorts, linne, badkläder, you name it. Under nätterna sover jag med stängda fönster, avstängd fläkt och dubbla filtar medans de andra kör fullt ös med AC;n.
 
Fast å andra sidan så kan jag inte påstå att jag har aklimatiserat mig. Ni vet, slutat svettats och va varm hela tiden. Haha nej nej, motsatsen. Antingen så fryser jag eller så svettas jag tills de rinner i hela ansiktet. Lustigt att det är typ bara ansiktet med. Resten av kroppen är rätt aklimatiserad. Undra hur lång tid de tar innan de lugnar ner sig med svettandets? Har ju varit har i 5 månader nu trots allt. Dock tänker jag inte lika ofta på det längre, känns för naturligt för att orka göra något åt när man ändå ska hoppa i vattnet inom de närmaste minuterna.
 
Så, kroppstempraturen för tillfället är helt okej, sitter i skuggan undan solen som steker på oss idag, fryser gör jag garanterat inte för tillfället uppe på land men imorse när jag var ute och dök så kände jag att det börjar bli kallare nu.
 
Så fort nästa lön rullar in så ska jag minsann införskaffa mig en tjockare våtdräkt och luva! De me basta!
 

Family reunion

Kategori: Diving Dreams

Just nu är halva min familj på Arlanda flygplats för att hoppa på flyget mot Bangkok och mot mig.
Mamma, pappa och ett av mina tre syskon kommer och hälsar på i tre veckor och det ska bli så otroligt skönt och kul att se dem igen. Det har trots allt gått 10 månader nu sedan jag träffade dem senast. Det har gått så otroligt snabbt. 10 månader, swosh, så försvann de.
 
Men jag klagar inte det minsta. Det har varit 10 väldigt händelserika och roliga månader som jag gett mig extremt mycket erfarenhet, både om mig själv och om omgivningen omkring mig. Inte en endaste sekund har jag ångrat mitt val att åka ut på den här resan, eller att jag stannade på Koh Tao för att arbeta som Dive Master.
 
Så jag ville bara uttrycka min glädje över att min familj, som alltid stöttar mig i vått och torrt, ska komma hit.
Tyvärr så kan inte min ena syster och min bror inte komma pga personliga anledningar vilket är trist men jag vet att de jättegärna hade velat komma hit och de vet att jag saknar och älskar dem i alla fall! 
 
Så, nu är solen på väg ner, lika vackert som alltid. Dags att ta oss ner till baren för lite öl. 
Shantishanti!

Pictures

Kategori: Diving Dreams

Här har ni lite amatörbilder från en av mina kunder, en man från Danmark/Australien som jag haft nöjet att dyka med nu i ca en vecka! 
 
 

The swedish language

Kategori: Diving Dreams

Först och främst, tror ni inte det var en whaleshark ute och gled längst dyksajten igår bara för att jag försov mig? Typiskt..Vädret här fortsätter att vara ostabilt. Igår bjöds det på vacker solnedgång och värme, imorse när jag vaknade och gick till jobbet så öste det ner regn, då menar jag ÖSTE! Hoppas på att de klarnar upp lite tills jag ska med båten på eftermiddagen och dyka. 

Mina två vänner, bröderna J och D, har i ett par dagar nu försökt lära sig lite svenska. 
De insisterar även på att lära mig franska, vilket D tror att jag pratar flytande utan att jag vet om det själv, hm.. 

Vi började med "tack så mycket", "varsågod" och "snälla". För tillfället är vi vid siffror och tydligen så är det verkligen inte lätt att säga "sju" eller "nio". Jag lyckades spela in lite grann igår så ska se om det går att ladda upp nånstans och sen posta vidare hit. 
Jag skrattade så jag grät vid vissa tillfällen! 


Sleepin' or sleep in

Kategori: Diving Dreams

Imorse hände det som inte får hända. Eftersom jag bor ca 20 min gångväg ifrån mitt jobb är det superviktigt att jag verkligen går upp när mitt alarm ringer. Alla dagar hittills har jag klarat det utan problem även om de så är att jag måste upp 6.15 på morgonen, nemas problemas.
 
Men imorse så vaknar jag av ett telefonsamtal från W, frågandes om jag är påväg. Detta är kl 7.20, båten går 7.30 och jag skulle varit i shoppen 7.00. Som tur är så kunde W ta mina kunder eftersom det inte finns en chans i världen att jag klarar att ta mig till jobbet under 10 minuter utan en moped.
 
Det är en av de sakerna här jag inte är nöjd med. Jag stortrivs där jag bor just nu och det är ofta jag somnar hemma hos D eller J som bor 5 minuter extra ifrån mig. Varje morgon och varje kväll måste jag gå, det lider jag inte ett dugg av, tvärtom, det är till min fördel. Men i situationer som dessa, när jag är försenad, skulle det va väldigt bra med en scooter till hands. Eller om jag måste iväg en bit längre ifrån för att göra ärenden, möta upp vänner. Jag måste alltid arrangera med skjuts för att ta mig någonstans vilket tröttar ut mig och får mig att känna mig väldigt krävande av mina vänner. Jag vet att de bryr sig inte, jag betalar alltid bensin, lämnar tillbaka scootern i perfekt skick och de är glada över att kunna hjälpa till, men det hade varit skönt att slippa detta.
 
Så, nu sitter jag i shoppen trots allt. Irriterad över att jag försov mig och missade mitt alarm. Det är perfekt väder för dykning just nu. Havet är blixtstilla, inte en enda liten våg, solen är framme och synligheten i vattnet fortsätter att bli bättre och bättre.
 
Ingen mer försovning för mig inte! 
 
 

And it's here

Kategori: Diving DreamsOch här är den. Den massiva kameran som J ska ta med sig under vattnet. Snacka om att grabbarna var i extas när de äntligen fått hem det vattentäta huset för kameran. De pillades och fixades, lyftes och övades tekniker för filmning när man dyker. Tung som sjutton är den, mellan 8 - 10 kg så det känns efter ett tag i armarna när man glider omkring med den på land. Under vattnet ska den tydligen ha en neutral flytförmågavilket underlättar rejält! 

J såg ut som på första bilden hela dagen, stort leende och ögonen lös som på ett barn på julafton. Han gillar sin nya leksak helt enkelt. 

Så ja, det är denna kamera jag fått stå ut med att ha framför nyllet hela tiden. Men jag måste erkänna att bilderna den där kameran tar, sweet mother of monkey milk, de är helt otroliga! Ska försöka sno till mig några försöksbilder de tog häromdagen då de hoppade omkring och gjorde fula grimarser. 

So long people!

Nightdive in the fullmoon

Kategori: Diving Dreams

Gårdagen bjöd på tre dyk under vackra omständigheter.
Solen lös hela dagen på oss, synligheten i vattnet vad uppemot 20 meter och alla möjliga små filurer var ute och simmande runt för vår beskådning.
 
Eftersom vi har en kille som gör sin Advanced Open Water för tillfället så stod nattdyk på schemat. Jag skrev upp mig direkt och lyckades få med mig en kund också.
Vi hoppade på båten lagom till solnedgången som vi hade perfekt utsikt till mitt ute i vattnet. Så fort solen gått ner kastade vi oss i vattnet för att se vad detta dyk hade att erbjuda, måste även tillägga att det var första gången jag ledde ett nattdyk. Aningen svårare att nagivera när man inte kan se annat än dit ficklampan pekar, men allting gick perfekt. Vid ett tillfälle satte vi oss ner i sanden för att sätta våra ficklampor mot bröstet och leka med de lysande planktonen som var omkring oss, dock eftersom det är fullmåne för tillfället så lyste den upp havet så pass bra att vi inte såg så mycket av plaktonen med vi kunde dyka utan ficklampor i endast månljuset. Det är precis lika underbart som det låter!
 
Upp på land igen drog vi iväg till piren för att vinka av F som skulle hem till Singapore, mer energi och glädje än vad hon sprider har jag aldrig känt förut, längtar tills hon kommer tillbaka! 
 
Kvällen av slutades hemma hos D och J som allting med långa diskussioner om regnet, J nya kamera och hur pommes frittes ska va för att smaka bäst. Livsviktiga saker helt enkelt.
 
Idag så har både jag och D tagit en dag ledigt så när som helst ska vi mötas upp för att spendera resten av dagen i en varsin hängmatta och film efter film. Inga måsten, bara leva och njuta, precis som de ska vara. 

This is what we do a thursday afternoon

Kategori: Diving Dreams

Det bästa med vårt lilla dykcentrer är att vi är som en familj. Vi står alla nära varandra och då och då bjuds det på mat hemma hos vår chef eller av någon av hans grannar. Det är nämligen så att hälften bor runt samma område, inkluderat mig, så vi ses mer eller mindre hela tiden 

Så går bjöds på bbq hemma hos Pee Nam, en granne till oss, och nästan hela gänget dök upp. Mycket skratt, god mat (spicyyyyy!), en full japanese som pratade om Tokyo Bananas, thai whiskey och soda. 


Double trouble

Kategori: Diving Dreams

Det har nu varit ännu en solig och varm dag här på Koh Tao! Dock vaknade jag 5 på morgonen av att det började regna, men resten av dagen har varit supervarm. 

Vi har hunnit med rätt mycket drama med. Båten styrde mot Chumpon Pinnacle imorse men efter 5 minuter så stannade sen, tydligen något fel på motorn. Så vi blev rätt försenade till dyksajten när vi fått igång båten igen. 
Väl där så hade vi ett fantastiskt dyk. Vattnet är återigen kristallklart, stora stim av fisk över allt och att man har jättetrevliga kunder gör allting ännu bättre, ingen whaleshark dock! 

När vi skulle vidare till nästa dyksajt så bestämde sig båten för att lägga av igen. 2 timmar tog det oss innan vi kom till nästa ställe, men vi klaga inte, alla njöt i solen. Lita på att folk blev solbrända idag! 

Efter andra dyket som bestod av massa tunnlar och grottor som vi simmade igenom hämtade speedbåten upp oss och tog oss tillbaka. Var i hamn igen vid 2, det vill säga två timmar försenade! Haha. On the countryside

Kategori: Diving Dreams

För att alltid har kännt mig som en asfaltstjej måste jag erkänna att jag är överraskad över min egen situation just nu.
 
Förtillfället så bor jag i en liten bungalow/lägenhet som ligger placerad högt upp på en kulle. Backen upp dit dödar mina ben varenda gång men det är ju superb för träning. Det tar 20 minuter att gå till jobbet vilket jag gör varje morgon och eftermiddag (om ingen är generös och ger mig skjuts som ska åt samma håll) som hjälper mig att hålla konditionen uppe eftersom jag inte orkar så mycket annat efter en lång dag av dykning. 
 
Huset är omringat av skog och grönt, träd och buskar överallt, små grusvägar, ja, lantligt helt enkelt.
Precis utanför mig, ett par trappsteg ner, så är det alltid fullt av höns, tuppar och små kycklingar. Hundarna hälsar glatt varenda gång jag kommer gåendes förbi, gässen och ankorna som även bor häromkring tittar nyfiket på mig och följer efter mig en liten bit.
 
Här om dagen så upptäckte jag en ny liten krabat som var minst lika lycklig över att se mig som hundarna, en liten minigris! Viftandes med svansen och grymtandes springer hon upp till mig varenda gång jag går för vi för att hälsa. Hon beter sig precis som hundarna, hoppar upp på benen, vill bli kliad på magen och bakom öronen och sen följer hon med mig hela vägen upp till balkongen och sätter sig utanför dörren och väntar på att jag ska komma ut igen. She's adoreble! 
 
Så kort sagt är det mycket liv omkring min lilla bostad för tillfället, även om de flesta av grannarna har åkt hemåt eller vidare på sina resor så har jag alltid små djur som nyfiket håller ett öga på mig. 
 
 
Hej hej säger hon! :)

Whaleshark

Kategori: Diving Dreams

Jag har aldrig varit en morgonmänniska. Har alltid haft svårt att ta mig upp på morgonen och föredrar att sitta uppe på nätterna. 
I och med att jag för det mesta har morgondyk fungerar det såklart inte att jag lägger mig 3 på natten för att sen ta mig upp 6.15 nästa morgon. 
Att jag äntligen fått lite bättre dygnsrytm för mig inget alls, känner mig mycket piggare. 

Självklart är jag inte den snabbaste så tidigt på morgonen men efter det första dyker i uppfriskande vattnet så är man på topp! 

Hur som haver, jag hade tre kunder denna morgonen och båten tog oss till Chumpon Pinnacle. De senaste veckorna har synligheten blivit allt sämre så hade inte stora förväntningar på dagens dyk. Till vår stora överraskning var det näst intill kristallklart och titta där, en valhaj! 

Ibland har jag tur :)

Om 10 dagar så anländer halva min familj hit för att hälsa på och dyka med mig! Det är 10 månader sedan jag gav mig ut på den här resan så det innebär alltså 10 månader ifrån min familj. Jag glädjer mig mycket till att få se dem igen :) 


Bröder, kamera och konflikter

Kategori: Diving Dreams

I skrivande stund sitter jag modell och försökskanin till min vän J som skaffat sig en riktigt kickass-kamera som ska tas med under vatten så fort han fått sitt housing och tagit sin kurs i hur man filmar på rätt sätt under vatten och hur man sen redigerar materialet.
 
Saken är den att hans bror D, som är minst lika passionerad över fotografi som J är för videografi, kan inte vänta med att lägga vantarna på kameran. Vilket han till dels gör helt rätt i eftersom han är den personen som vet hur kameran fungerar och han hållt på med detta under en längre tid.
 
Så med en kamera stor som ett hus ca 40 cm ifrån mig, två bröder som argumenterar om hur de bästa inställningarna för stundande ögonblick är och Pink Floyd spelandes i bakgrunden kan jag inte annat än le.
 
Sa jag förresten att dessa diskussioner är i majoritet på franska, så min förståelse för vad som pågår i samtalet är väldigt begränsat.
 
Fuktigheten ligger över oss, en svag bris letar sig in genom fönstret och stjärnorna lyser upp den mörka natten. Utanför dörren så ligger tre stycken gatuhundar och vakar över oss, vi är placerade på golvet, grabbarna med en varsin spliff och kreativiteten flödar. Imorgon väntas dykning ute på ett av mina favoritställen, mitt ut i den Thailänska golfen mellan Koh Tao och Koh Pha Nang. 
 
Det är inte att jag vill "rubb this is everyones face", tvärtom. Jag vill bara förklara för er hur lycklig jag känner mig. Det finns inga bekymmer, bara de vi uppfinner i våra huvuden. Njur folket, bara njut.

This is why

Kategori: Diving Dreams

 
 

About time

Kategori: Diving Dreams

Äntligen kommer det tillfället då jag kan ladda upp bilder, vara mer frekvent på uppdateringsfronten både för mina nära och kära, och för mig själv för dokumentering.
 
Efter att min mamma skickat min efterlängtade dator över halva världen, anlänt, blivit iväg skickad till Bangkok för reparation, beställt delar från Singapore och blivit ihopsatt så är den nu framför mig, utanför dykshoppen där jag jobbar, fullt fungerande.
 
Bilder från min hittills 10 månaders resa kommer att poppa upp här på internet när ni minst anar det, album på fb är påväg men det krävs lite organisering först.
 
För att bara kvickt uppdatera er om hur situationen är här på Koh Tao just nu kan jag meddela att lågsäsongen knappar in på oss sakta med säkert. Det blir mindre och mindre att göra för varje dag men det finns ingenting som kan ta mitt fridfulla sinne iväg från mig.
 
Människorna som omger mig erbjuder så mycket värme och skratt dagarna i ända, även när solen gömmer sig bakom molnen som denna morgon. Havet är fortfarande böljande blått och dyknerverna inom mig rycker och håller mig på topp hela tiden, redo för nya äventyr.
 
Det som är bra med att det är lågsäsong, är att jag och mina kollegor kan åka ut på upptäcksfärd. Det vill säga att vi tar båten och hoppar i lite varsomhelst i vattnet för att hitta nya dykplatser att leka på. Där det för det mesta är orört och välbevarat. Min passion för det marina livet växer varenda dag, jag vill vara en del av processen som pågår för att försöka ändra folks tankesätt när det kommer till vår natur, vårt hav, vår planet. 
 
Vi är bara lånare, en kort period här och vi borde göra det bästa av situationen, njuta och uppskatta vad moder natur erbjuder oss.
 
Shanti shanti, ta hand om er! 

Sunsets, everyday beautiful sunsets

Kategori: Diving Dreams

 
Detta är mitt himmelrike.
 
Varje kväll så får jag uppleva vackra solnedgångar. Efter en dag av dykande finns det inget bättre att samlas med dykcrewet nere vid piren med en varsin öl i handen, njuta av alla färger som uppenbarar sig och prata om dagen som gått.